kopie rubenstours

Op stap met Rubens in Antwerpen

inschrijven op vaste tour

april 2023
ma
di
wo
do
vr
za
zo
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
‘Met deze historische theater-tour wordt u op magistrale wijze teruggetoverd naar de 17e eeuw.’

Op stap met Rubens

Een onvergetelijke wandeling door Antwerpen met Peter Paul Rubens in hoogsteigen persoon.

Op 30 mei 1640 stierf Peter Paul Rubens, wellicht de grootste schilder die Antwerpen ooit gekend heeft.  Hij was een buitengewoon kunstenaar maar ook een superster, een man van de wereld, een topondernemer, een beroepscharmeur, een diplomaat, een spion én bovenal een rasechte Antwerpenaar.

Vier eeuwen later is Rubens op onverklaarbare wijze uit de doden opgestaan. Omdat hij nog altijd geweldig trots is op zijn stad, neemt hij u mee op een wandeling door het Antwerpen van zijn tijd, de nadagen van de Antwerpse gouden eeuw, de hoogdagen van de Vlaamse Barok.

Rubens toont u met veel enthousiasme enkele van de belangrijkste plekken uit zijn schilderachtige leven. Om te beginnen zijn eigen Rubenshuis waar hij werkte en leefde met zijn twee vrouwen en waar zelfs de koningin van Frankrijk over de vloer kwam. Hij gaat met u langs huis ‘De Cleynen Sint-Arnold’, de woning van zijn moeder waar hij zijn tienerjaren doorbracht. Vervolgens toont hij u zijn magistrale grafkapel in de Sint-Jacobskerk, wandelt naar het oude Papenschooltje waar hij Latijn leerde en brengt u naar de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal waar nog steeds enkele van zijn belangrijkste schilderijen te bewonderen zijn. Voor je het weet ben je helemaal terug in de 17e eeuw.

Peter Paul Rubens

Peter Paul Rubens (1577) was schilder, tekenaar en diplomaat. Hij werd geboren in Siegen (Duitsland) en woonde bijna zijn hele leven in Antwerpen waar hij een schildersopleiding volgde. Hij maakte faam als hofschilder van onder meer de hertog van Mantua en de aartshertogen Albrecht en Isabella. Vanuit zijn atelier in Antwerpen maakte hij altaarstukken voor alle grote kerken en monumentale werken voor de belangrijke vorsten van zijn tijd. De koningin van Frankrijk, de koning van Engeland en de koning van Spanje, allemaal wilden ze werk van Rubens. Peter Paul Rubens trouwde twee keer. De eerste keer met Isabella Brant die jammer genoeg stierf aan de gevolgen van de pest. Daarna huwde hij met de 37 jaar jongere Helena Fourment. Op 30 mei 1640 stierf Peter Paul Rubens zelf aan de gevolgen van jicht. Volgens de overlevering zou hij zijn laatste adem hebben uitgeblazen in het liefdesbed want exact 9 maanden na zijn dood werd zijn jongste dochter Constanza geboren.

Peter Paul Rubens wordt tot leven gebracht door de Antwerpse acteur en performer Geert Beullens.

Geert Beullens

Peter Paul Rubens wordt tot leven gebracht door de Antwerpse acteur Geert Beullens. Hij  woont al bijna zijn hele leven in Antwerpen waar hij ook Nederlandse taal en filosofie studeerde. Als acteur doet hij niets liever dan in de huid kruipen van historische personages en die dan terug tot leven brengen. Als kind was Peter Paul Rubens reeds een vaste waarde in zijn bestaan. De naam ‘PP Rubens’ prijkte in grote witte letters op een enorme biografie in de ouderlijke boekenkast en een bezoek aan het Rubenshuis met de school was vaste kost. Het is dan ook een grote eer en een waar plezier dat hij nu als Peter Paul Rubens de mensen zijn geliefde Antwerpen kan laten zien.

Boekingen

Inschrijven op een wandeling of een toer boeken:

Inschrijven op een vaste tour

Elke zondag zijn er vaste tours om 14u en waarop u zich vrij kan inschrijven via de kalender.

Een groepstour aanvragen

Wil u met vrienden, familie, collega’s of leerlingen een aparte tour boeken?

Dat kan dan van maandag tot zondag. 

Voor een groepstour neemt u telefonisch contact op (+32 (0)495 -723309) of dient u een aanvraag in via het formulier op de website.

Geef aan met hoeveel personen u wenst te komen en op welke datum en tijdstip.

Tours voor evenementen en bedrijven

Voor evenementen en bedrijven zijn speciale formules mogelijk. Aanvragen kunnen via het formulier op de website of per email.

Prijzen en praktische info:

Vaste Tour
2 uur
€15/ pp
  • toegang tot de kathedraal niet inbegrepen (voor inwoners van de provincie antwerpen gratis)
  • Kinderen (beneden 12j) €10/ pp
Groepen
2 uur / minimaal 6 personen
€15/ pp
  • toegang tot de kathedraal niet inbegrepen (voor inwoners van de provincie antwerpen gratis)
  • Kinderen (beneden 12j) €10/ pp

De wandelingen starten aan het Rubenshuis (Wapper 9-11, 2000 Antwerpen)

De tour duurt ongeveer twee uur. Voor groepen zijn er langere tours beschikbaar.

 De wandeling is geschikt voor alle leeftijden.

Groepstours zijn vanaf 6 personen. Als u met minder wil komen, dat kan uiteraard ook, maar u betaalt dan vanaf 6 personen.   

Rubens spreekt de volgende talen: Nederlands, Frans, Engels, Spaans. 

Voor inlichtingen en informatie kan u steeds bellen op Rubens privenummer:  +32 (0)495 / 72 33 09

Boek een Tour

april 2023
ma
di
wo
do
vr
za
zo
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Contactformulier

Boekingen voor groepen

U kunt een boeking plaatsen voor een groep door het contactformulier hiernaast in te vullen. Vermeld ook het aantal personen en de gewenste datum.

Boekingen evenementen en bedrijven

Voor evenementen en bedrijven zijn speciale formules mogelijk. U kunt een aanvraag indienen via het formulier hiernaast maar mag ons ook altijd een e-mail sturen. De contactgegevens vind u geheel onderaan in de website.

FAQ

Wij zijn met een kleinere groep. Kunnen wij ook op stap gaan met Rubens?

Uiteraard kan u dat. Rubens doet al rondleidingen vanaf 1 persoon. Je betaalt dan wel het basisbedrag van 6 personen. Dus ben je alleen, of met zes of met negen? Geen probleem, je betaalt wel vanaf 6 personen.

Is een wandeling met Rubens rolstoelvriendelijk?

Ja hoor. Ook al bestonden er in de 17e eeuw nog geen rolstoelen, Rubens zorgt ervoor dat  ook de rolstoelgebruiker veilig en probleemsloos zijn stad door kan.

Gaat Rubens ook op stap als het regent?

Ja! Rubens is in 1603  helemaal van Mantua naar Madrid gereden in de gietende regen, dus hij kan wel tegen een spatje nat.  Elke wandeling gaat steeds door zoals vastgelegd,  tenzij bij zware storm, ontij en quarantaine.

Kunnen tours alleen op zaterdag en zondag?

Op zondag is er een vaste tour om 14u. Daar kan u zich individueel of met meerdere personen op inschrijven. Als aparte groep kan je een aanvraag doen op gelijk welke dag of avond. Indien Rubens vrij is, zal hij dan met veel plezier met u op stap gaan.

Welke taal spreekt Rubens op zijn wandeling?

De individuele rondleidingen zijn in het Nederlands, het Engels, het Frans. Rubens is een man van de wereld dus afhankelijk van de samenstelling van de groep zal hij zijn taal aanpassen. Voor de groepsrondleidingen kan u uiteraard vooraf vragen welke taal u wil. Ook Spaans is mogelijk dan.

nl_BE